Tanjur zdravih navika
Početak uzimanja druge hrane osim mlijeka veliki je događaj za dojenče, ali i za roditelje. Kada govorimo o prehrani malog djeteta, vrlo često je gledamo kroz dvije dimenzije: plan i redoslijed uvođenja namirnica te mjesto gdje dijete jede (doma, vrtić, kasnije škola...). Ali ne smijemo zaboraviti i na treću dimenziju, a to je komunikacija, jer hrana predstavlja komunikaciju među generacijama, različitim kulturama, ali i između unutarnjeg svijeta djeteta i vanjskog koji ga okružuje.
Tako miris hrane koja vas okružuje ili samo razmišljanje o hrani potiče lučenja sline u ustima, što znači da probava hrane počinje prije no što okusimo prvi zalogaj. Zato prije svega svojim načinom hranjenja i mirisima hrane koji se šire iz vaše kuhinje budite dobar primjer svom djetetu. Kao što smo već naučili, dobro je uključiti dijete u odabir hrane jer to potiče samostalnost u odabiru hrane kasnije.
Kako bi bili sigurni pridonosite li izgradnji zdravih prehrambenih navika koje će vaše dijete pratiti kroz budući život, zapitajte se: kako ću se osjećati ili fizički izgledati za 15 ili 20 godina ako se nastavim hraniti na isti način ili ako u plan prehrane ubacim više prirodne i svježe hrane koja će obogatiti moje tijelo iznutra?
Pritom nema potrebe da hranu dijelite na „dobru“ ili „lošu“ već da preispitate „dobre“ ili „loše“ elemente životnog stila koji vas trenutno definira kao osobu i kao roditelja. Važno je da hrana predstavlja izvor vaše energije, a ne da vam ju oduzima.
Postojeće „loše“ elemente svojeg životnog stila postupno zamijenite „dobrim“ elementima, zdravim navikama, što će vašem djetetu pomoći u izgradnji zdravog prehrambenog i životnog stila. Evo nekoliko prijedloga:
● Raznovrsnost zdravih obroka
● Uključivanje djece u odabir, ali i samu pripremu hrane
● Oblikovati obiteljski obrok kao redovitu priliku za druženje roditelja i djece
Raznovrsnost zdravih obroka često poistovjećujem s bojama na tanjuru. Sačuvajte boje prilikom pripremanja obroka. Neka svaki obrok, osobito kako dijete raste i više ne uzima kašastu teksturu hrane, nudi barem tri boje. Boje predstavljaju različite biljne spojeve koji imaju različite povoljne učinke na zdravlje vašeg djeteta i vas roditelja. Da bi boje odradile svoje, morate paziti da se hrana ne prekuha. Poznato je da je biljni pigment zelene boje (klorofil) podložan degradaciji tijekom kuhanja, dok narančasta, crvena i žuta boja spada u skupinu relativno stabilnih pigmenata zbog čega i zadržavaju jarku boju tijekom kuhanja u vodi.
Osim toga, jednolična prehrana može rezultirati manjkom pojedinih vitamina. Tako vitamin A koji je potreban za zaštitu stanica kože, sluznica i rožnice, nalazimo u povrću, voću, žumanjku, maslacu, jetri. Nedostatak vitamina A može rezultirati promjenama na koži i sluznicama što posebno pogoduje razvoju infekcija. Vitamin B je potreban za normalnu funkciju živčanog sustava i sluznica a smanjuje tjelesni i duševni umor. Nalazimo ga u zrnima žitarica, mlijeku, jajima, voću, povrću, jetri. Vitamin C regulira mnoge procese u organizmu i upravo zbog toga pomanjkanje tog vitamina uzrokuje smanjenu otpornost organizma za razne bolesti. Vitamin C nalazimo u voću i u raznom zelenom povrću. Vitamin D je važan za pravilan rast i razvoj kostiju i zubi te je zbog toga od iznimne važnosti u doba najintenzivnijeg rasta, a to je prva godina života. Upravo je to razlog zašto se D3 vitamin mora posebno dodavati u obliku farmaceutskog pripravka od prvog mjeseca života vašeg djeteta. Vitamin D jača i naš imunitet. Osim boravka na suncu (uz adekvatnu zaštitu), vitamin D možemo dobiti kroz namirnice koje ga sadrže, a to su uglavnom riba i punomasni mliječni proizvodi.
Uključivanje djece u odabir znači da ne prisiljavate dijete jesti više nego što želi te kada to ne želi, osobito ako je napredak na tjelesnoj masi uredan. Ako dijete uporno odbija neku hranu to znači da mu ne odgovara, pa je na neko vrijeme izostavite iz jelovnika i kasnije ponovno ponudite. Ako je i dalje uporno odbija, nadomjestite tu hranu nekom drugom namirnicom. Djeci se može prepustiti odabir hrane kada se 95% hrane u vašoj kuhinji bazira na zdravim namirnicama (žitaricama, voću, povrću, mesu, mliječnim proizvodima...).
Uključivanje djece u pripremu hrane znači da im ponudite zadatke koje mogu obaviti, a takva će zajednička aktivnost pripreme hrane dodatno obogatiti i apetit.
Oblikovati obiteljski obrok kao redovitu priliku za druženje roditelja i djece uključuje želju i zajednički trud roditelja da se takvi obiteljski obroci prakticiraju što češće. Prezaposlenost je prepreka koju roditelji često spominju. U tom slučaju neka vam vikend, blagdan, godišnji odmor bude prilika za ugodno druženje u kuhinji (priprema hrane) i kasnije za obiteljskim stolom. Osim toga, obiteljski obrok ne mora biti u kući. S dolazećim proljetnim ritmom organizirajte piknik izlet u prirodu, piknik na travi u vlastitom dvorištu ili kod bake i djeda.